Gå direkte til indhold

Första steget mot en säker IT-miljö med SecureIT

lästid I minuter: 3

Många vill ha friheten att jobba var de vill, inte fast bakom ett skrivbord och på den datorn eller mobila enheten som känns rätt för stunden. Moderna verktyg tillåter ett flexibelt och mobilt arbete som också ökar effektiviteten och förenklar kommunikationen. Men det ställer också krav på IT-avdelningen att skapa en säker IT-miljö i molnet, med helt nya typer av utmaningar jämfört med ”gammel-IT”.

En workshop för alla som har fått upp ögonen för säkerhetsutmaningarna i molnet.

IT-säkerhet handlar inte längre om att uppdatera brandväggen på företagets nätverk. Medarbetarna har blivit mobila och jobbar långt utanför brandväggar och kontorslandskap. Den stationära datorn är utbytt mot mobiler, surfplattor och laptops som kopplas upp mot företagets moln och tjänster.

I workshopen SecureIT får deltagarna prova på säkerhetsverktygen i Microsoft 365 EMS och Azure i verklighetsbaserade scenarion. Workshopen vänder sig till alla företag som är i molnet eller på väg dit. I det nya IT-landskapet behövs en ny sorts säkerhet och en förståelse för de nya hot som lurar där ute. Viktigast är att skydda användarnas identitet, hantera deras enheter och säkra företagets data – allt detta och mer därtill får du jobba med i workshopen.

Mikael Roos arbetar med molnintegration och digital transformation på Itm8 och har handlett flera SecureIT workshops. Han ser möjligheterna med en modern och säker IT-miljö och vill hjälpa företag att vara trygga och produktiva i molnet.

Vilka typer av företag vänder sig SecureIT till?

– Workshopen vänder sig egentligen till alla företag som arbetar i molnet och har mobila medarbetare som rör sig utanför kontorets nätverk. Det kan vara att man delar filer och vill samarbeta i dem med både kolleger och samarbetspartners. Även företag som ser över sin certifiering, till exempel ISO 27001 eller GDPR behöver få kontroll över sin säkerhet.

Vem brukar komma på workshopen?

– Det är ofta IT-chefer och säkerhetsmedvetna personer ur ledningsgruppen som är intresserade av workshopen. Tyvärr har de oftast själva blivit utsatta för en attack eller känner någon som blivit hackad. Fler företag behöver förstå vikten av säker IT-miljö innan något händer. Vi vill samla företagets ledningsgrupp så att de tillsammans kan diskutera utmaningarna och se möjligheterna med mobil och IT-säkerhet.

En säker IT-miljö börjar med en praktisk övning

Inför en workshop stämmer Mikael och hans kolleger av med deltagarna för att fånga upp förväntningar och funderingar. Sedan förbereder de all den utrustning som deltagarna kommer att behöva i form av mobiler, surfplattor och datorer.

– Deltagarna behöver inte ta med sig någonting, och det kan vara skönt att experimentera på en enhet som man sedan lämnar ifrån sig. Det blir enklare och många vågar testa lite mer än om de hade använt sin egen mobil eller dator.

Hur fungerar det i praktiken?

– Deltagarna får arbeta med ett use case som vi valt utifrån just det företagets förutsättningar och utmaningar. Sedan får de arbeta sig igenom ett antal övningar och praktiskt prova på att till exempel hantera devicer och kryptera data och se hur det påverkar användarna. Tillsammans får de uppleva en säker IT-miljö och hur den fungerar i praktiken.

Brukar deltagarna bli överraskade under workshoppen?

– Det vanligaste är att de överraskas av hur lätt det kan vara för obehöriga att utnyttja systemet och komma över data. Lite skämtsamt brukar vi säga att företag delas upp i två grupper: De som vet att de blivit hackade och de som inte vet om att de blivit hackade. Samtidigt brukar de bli förvånade över hur lätt det är att komma igång med att arbeta säkert.

Vad får deltagarna med sig hem?

– Förutom erfarenheten att praktiskt ha jobbat i Azure, EMS och provat på att till exempel klassificera data så får de med sig tips och inspiration för hur de kan påbörja sitt säkerhetsarbete.

Vilka kommentarer får ni höra efter?

– De absolut vanligaste är ”Varför har vi inte det här?” och ”När får vi det här?”. Sedan när vi följer upp utbildningen har ofta en medvetenhet kring säker IT-miljö infunnit sig och det blir ofta intressanta diskussioner om utmaningar och lösningar.

Ta kontroll över molnet och skapa en säker IT-miljö

– Användarscenariot leds avsäkerhetskonsulter med lång erfarenhet. Workshopen är utformad för att vara interaktiv, utforskande och vi brukar ha väldigt roligt.


Vill du och ditt företag få koll på säkerheten och skydda era användare och data när ni jobbar mobilt i molnet? Boka vår workshop och få viktiga insikter och praktisk erfarenhet hur ni kan komma igång. Läs mer om workshopen SecureIT här och boka redan idag. Vill du läsa på lite först har vi en guide som går igenom säkerhetsfrågor som dyker upp när du inför ett mobilt arbetssätt. Ladda hem vår guide.

Ska vi träffas och prata om vad vi konkret kan göra för dig?