EN

Svar Life Science

För ett företag inom Life Science sektorn, med strikt reglerad verksamhet är en flytt till molnet inget man gör i en handvändning. Men med hjälp av en skräddarsydd hybridlösning från AddPro har SVAR både fått ökad funktionalitet och minskade kostnader.

När företaget SVAR ville byta ut sin lokala IT-lösning mot en modern molnbaserad tjänst fanns det många faktorer att ta hänsyn till.

– Det här är en väldigt reglerad värld så det blir ganska svettigt när man gör förändringar. Fördelen är dock att allt finns dokumenterat vilket underlättade inventeringen av den befintliga IT-lösningen, säger Peter Alfvegren som är interims-IT-chef på Euro Diagnostica.

Bolaget är ett Life Science företag som tillverkar skräddarsydda analys- och laboratorielösningar för utveckling av nya läkemedel och monitorering av patienter. Dessutom är de, under varumärket Wieslab, ett privat speciallaboratorium för diagnostik av autoimmuna sjukdomar. De anlitas flitigt för att genomföra olika typer av tester åt sjukhus och medicinska labb.

Den data som företaget hanterar är strikt reglerad av både svenska och internationella regelverk. Tidigare hade företaget en lösning med egna servrar på plats, men utan egen IT-tekniker och med en infrastruktur som behövde lappas och lagas sprang kostnaderna iväg.

– Företaget kommer att fortsätta expandera och behövde en struktur att växa i. Där passade den gamla infrastrukturen inte in, säger Peter Alfvegren

Första steget var att hitta en partner som kunde hjälpa dem i övergången och även fungera som strategisk IT-partner i framtiden.

– Vi hittade AddPro och det var ett lätt beslut att välja dem, säger Peter Alfvegren.

Resultatet är en hybridoutsourcing med Office 365 som utgångspunkt där SharePoint, OneDrive for Business och Exchange är några av de verktygen som skapar den tillgänglighet och effektivitet SVAR efterfrågat. Detta utan att frångå de regelverk de ska förhålla sig till. Det nya systemet har inte bara ersatt det gamla, utan innebär också en mängd nya möjligheter för företaget. Max Nilsson som är kundansvarig på AddPro ger som exempel hur man delar dokument på ett modernt sätt.

– Office 365 möjliggör exempelvis för SVARS medarbetare att arbeta gemensamt i samma dokument istället för att skicka många olika versioner av filen i mail.

AddPro har gjort flertalet utbildningsinsatser, både på plats och via inspelade scenarion.

– Vi har bland annat pratat om hur de använder och samarbetar effektivt med verktygen som finns i Office 365.

SVAR är fortfarande mitt uppe i övergången till det nya systemet, men redan nu räknar Peter Alfvegren med en rejäl besparing på årsbasis.

– Beroende på hur många tjänster vi lägger på så handlar det om 30-40 procents minskning jämfört med den gamla lösningen, och då hade vi ändå inte en bråkdel av funktionaliteten och möjligheterna som vi har i den nya plattformen.

Det är få företag som tjänar på att ha en lokal server-lösning som tas om hand med egen personal idag menar Max Nilsson på AddPro.

– Du sparar pengar på att välkomna molnet i verksamhetens IT-lösning. Jag skulle säga att alla verksamheter har möjlighet att effektivisera verksamheten med de verktyg som finns i Office 365 idag, säger han.

Källa: Microsoft

Mattias Viderum

Mattias Viderum
Mattias.viderum@addpro.se 072 215 08 30

Hyllie Vattenparksgata 12 C