De stora stegen som Sverige har tagit och AddPro förädlat

Det har hänt mycket sedan AddPro startade hösten 2000. Världen har genomgått flera teknologiskiften och vi har svårt att föreställa oss hur vi faktiskt klarade oss utan moderna digitala verktyg och fick nöja oss med 56.6k modem och en dator med Pentium 4-processor. Men det är inte bara AddPro, IT-branschen och digitala verktyg som gjort en resa, Sverige har blivit en nation i framkant av utvecklingen och digitaliseringen med en av världens hetaste start-up scener.

En trio från AddPro, Nicklas Henriksson SRVP, Paul Mickelsson Azure expert och Stefan Jönsson Solution Architect, tittar på tekniken som tagit AddPro och Sverige till där vi befinner oss idag.

Virtualisering skapade nya möjligheter

När vi inleder vår resa håller Internet Explorer som bäst på att besegra Netscape i ”The browser wars” och virtualisering var allt som IT-konsulter pratade om. Egentligen var Virtualisering inget nytt i början på 2000-talet, nyheten var att det blev mer tillgängligt och fler företag hade möjlighet att utnyttja tekniken. Det blev initialt oro i leden bland hårdvarutillverkarna som fruktade att marknaden skulle krympa, bland mjukvarutillverkarna dök frågor om licensiering och support upp när hårdvaran blev virtuell.

  • Virtualiseringen rörde om i hela IT-branschen. Men den revolution som ”IT på kran” var, visade sig snabbt vara en ekonomisk bärande modell. Med virtualiseringen skapades bättre tekniska förutsättningar för snabbare time to market, nya typer av erbjudanden och alternativa affärsmodeller, berättar Nicklas.

Hem-PC-reformen större än vi anar

Ett stort strategiskt initiativ från svenska staten som har visat sig vara något fantastiskt för Sverige är Hem-PC-reformen. Plötsligt fick långt fler tillgång till datorer och datoranvändandet ökade dramatiskt.

  • Här finns grunden för hela Sveriges start up-mirakel och det drev verkligen på utvecklingen. Med datormognaden växte nyfikenheten kring nätet och allt fler såg möjligheterna med datorn bortom ordbehandling och kalkylblad, berättar Stefan.

Bredband öppnade världen för fler

I början av Hem-PC-eran var det modem som pep och surrade i stugorna. 56.6K-modem byggdes ut med dubbla antenner för att ge bättre bredband. Och så kom ADSL-modemet. Plötsligt började vi prata om megabit istället för kilobit.

  • En teknikintresserad 14-åring som fick tillgång till bredband och en dator hade nu världen för sina fötter och det skapade fantastiska förutsättningar. Jag är övertygad om att Hem-PC och utbyggnaden av bredband är grunden för alla svenska spelbolag som idag är världsledande. Det vissa såg som slöseri då, har varit helt avgörande för Sveriges framgång, säger Paul.

Men det var inte bara tonåringar med storslagna idéer som drog nytta av bredbandshysterin. Virtualiseringen tillsammans med bredband öppnade upp för helt nya typer av IT-tjänster. IT-leverantörer kunde nu bygga stora datacenter med centraliserade system och sälja datorkraft.

iPhone skakar om allt

Det fanns smarta telefoner före iPhone, men det fanns inget sammanhållet ekosystem bakom. Palm Pilot var en föregångare och BlackBerry en annan. BlackBerry vände sig till finansbranschen men var dyr och krävde en lokal server och teknisk kompetens.

  • Det som fick iPhone att lyfta var att datorn slogs samman med telefonen i kombination med en enkel och molnbaserad infrastruktur bakom. Allt hanterades i AppStore och det blev enkelt att koppla på mejlen. Det revolutionerande med iPhone var hur lättanvänd den var och att användarupplevelsen sattes i centrum, berättar Nicklas

Tillsammans med webmejlen har iPhone skapad det mobila kontoret så många av oss ser som en självklarhet idag.

Cloudifiering, program blir appar

Prenumerationsekonomin har växt sig stark de senaste fem åren. AddPro-trion ser att stora delar av IT-industrin håller på att bli tjänste- och prenumerationsbaserat. Starka drivkrafter i förändringen är enkelheten i distributionen och tydligheten i kostnadsbilden.

  • När apparna i telefonen kom uppstod frågan varför inte all IT hanterades så smidigt. Varför skulle enkelheten begränsas till telefonerna? Det finns nu gigantiska bibliotek med appar, allt från små anteckningsappar till hela affärssystem som bara är några knapptryck bort, berättar Paul.

Nästa stora fördel med att prenumerera på appar i molnet är att det blivit mycket enklare och snabbare att implementera nya funktioner och göra uppdateringar. Tidigare var det upp till IT-avdelningen att se till att alla datorer, operativsystem och program var uppdaterade. Det låg en hel del arbete i att bara söka efter uppdateringar och instruktioner kring hur de skulle installeras.

Sökmotorn förändrade IT-branschen

Om du behövde information på 90-talet hade du en utmaning framför dig. Du fick leta runt på BBS:er, mejla kollegor och ringa till leverantörer. Idag är allt är sökbart. Googles intåg har radikalt förändrat världen, inte bara för IT.

  • Google har förändrat beteendet i hela branschen. Tiden då säljare och tekniker åkte runt med en väska full med CD-skivor är förbi. Allt finns på nätet och det är effektivare att arbeta med fjärrstyrning och digitala möten, berättar Paul.

I sociala media är vi alla grannar

En annan förändring i informationsspridningen är sociala media. Plötsligt kan ett litet företag i Norrland agera på en global marknad och ha en personlig dialog med sina kunder var de än befinner sig.

  • Kundmötet har flyttat ut på nätet. En gång i tiden var hela skrået ute och sålde teknik, våra säljare var tvungna att berätta om möjligheterna ur ett teknikperspektiv för kunderna. Nu har det vänt, med all information tillgänglig på nätet så pratar vi om vad tekniken ger i förändrade arbetssätt och möjligheterna att utveckla köpresan och affärsmodellen, berättar Stefan.

Samarbetsplattformen är det nya svarta

Samarbetsplattformarna är det stora förändringssteg vi ser idag. Nu kommer Teams, Slack och G-suite. Det innebär inte bara nya sätt att samarbeta, det uppstår även möjligheter för affärsutveckling. AddPro har alltid strävat efter att hjälpa kunder att utnyttja sin IT till fullo och nu är kunderna på väg in i Teams.

De 20 gångna åren var bara startsträckan.

  • Den teknikutveckling vi sett sedan millennieskiftet hade inte varit lika snabb om ens möjlig utan virtualiseringen, Hem-PC:n, bredbandet, datormognaden, iPhone och sociala media. 00-talet hjälpte till att skapa en förståelse för molnet som lagt sig som ett täcke över IT och omformat våra erbjudanden och affärsmodeller. Allt sitter ihop, avslutar Nicklas.

Är du nyfiken på vart IT-branschen, AddPro och kanske även din egen IT-avdelning är på väg? Hör av dig till oss så berättar vi om hur vi ser på framtiden och hur IT är en viktig, om inte avgörande, del för affärsutveckling och innovation.