Rapport från Microsoft Ignite 2019

Som vanligt är AddPro representerade på Microsoft’s stora konferens där relativt nya, helt nya och kommande nyheter presenteras under 5 hektiska dagar. Årets upplaga har lockat ca 30 000 deltagare varav 0,2 promille kommer från AddPro, fem specialistkonsulter inom Azure/Office 365 och dessutom för första gången även en representant från vår säljorganisation. Efter registreringen igår (söndag) dök det upp vissa tvivel när årets Ignite T-shirt hade ett stort kassettband som motiv – hade vi landat i en Gammel-IT konferens för övervintrade Commodore 64 fans?

 

Två stora annonseringar

Dagens Keynote med Microsofts VD Satya Nadella gav i alla fall besked om det är inte tal om nån Gammel-IT, det är full fart framåt i digitaliseringen som gäller. Först kom två ”announcements” för hybrider, Azure ARC som tar hybriden mellan lokala datacentret och Azure till nya nivåer och Azure Synapse som realiserar en hybrid mellan ostrukturerade data eller det vi brukar kalla Big Data och strukturerad data/Data Warehouse. Vi återkommer säkert med mer om detta senare i veckan.

Nya fokusområden

Satya fortsatte med att berätta om två fokusområden; Autonoma System och Machine Teaching. Autonoma system har vi hört om tidigare men Machine Teaching är ett nytt begrepp. Enkelt förklarat innebär Machine Teaching att vi får tillgång till system som hjälper till med lärande-delen i Machine learning som är både komplex och kostnadskrävande. Detta som en del i Microsoft mission att ”Empower every user…”. Just delen med ”Every user” ställer krav på lätttillgängliga verktyg som tar bort krav på programmeringskompetens, Machine Teaching är ett sådant verktyg.

Power Automate och Project Cortex

Starka nyheter på Power-plattformen är Power Automate, en robot med integrationer till mer än 200 appar och Virtual Agents som gör det möjligt att skapa Bot:ar utan code, åter ett exempel på verktyg som möjliggör ”Empower every user”

Likaså annonserades Microsoft 365 Projekt Cortex som skapar Wiki’s från den data som redan finns i din tenant, även här på ett automatiserat sätt utan programmeringskunskaper.

Stort fokus på säkerhet

Ingen gick ifrån Key-Note utan att veckans buzz-word MFA och Azure Security Center satt sig i ryggraden, endera eller båda har nämnts i mer eller mindre alla efterkommande sessioner, och det är ingen tvekan om att båda är riktigt bra produkter som tillför fantastiska möjligheter att hålla en väldigt hög nivå på sin säkerhet till en mycket låg kostnad. Microsoft menar att 99,9% av alla säkerhetsintrång skulle kunnat förebyggas med MFA. Azure Security Center ger dig möjlighet att både analysera och åtgärda säkerhetsmässiga problem, ofta med enbart ett musklick

Nya teknik-innovationer

Vi fick också se nya innovationer i form av informationslagring i glas, Project Silica. Med laser lagras data i glas som är helt okänslig för t.ex värme eller kyla (men inte att tappas i golvet) och med en fantastisk hållbarhet på det lagade datat. Kanske var det framtidens dataarkiveringsmedia som visades upp i form av en liten glasbit. Satya återvände också till Quantum Computing som han pratade om för 3 år sedan på Ignite i Chicago. Idag är man på nivån att Quantum inspirerade algoritmer körs på klassisk hårdvara, mha detta har man fått ner tiderna för vissa beräkningar från dagar, timmar och minuter till sekunder. Väldigt spännande att se hur Quantum Computing kommer att utvecklas, tekniken är bleeding edge och gränsar till vad fysiken tillåter.