SQL Server 2016

Då var det dags för nästa version av SQL S​erver! På årets Ignite avslöjades det att till sommaren kommer första publika förhandsversionen av 2016. De stora uppdateringarna är framförallt på säkerhets- och moln- och bi-sidan.

Bland annat hittar vi förbättringar för säkerheten på radnivå, dynamisk data maskning och äntligen en krypteringslösning, ”Always Encrypted”, där SQL Server verkar kunna hantera krypterad data både på fysiskt på disk och under operationer. Nyckeln finns på klientnivå och all kryptering/dekryptering sker även där helt transparent! Perfekt för er som är oroliga för att hantera data i molnet och tillsammans med en annan nyhet ”Strech database”. ”Strech database” är en hybridlösning där delar av en databas ligger lokalt och delar ligger i molnet, vilket kan vara intressant för t ex billigare hantering av stora mängder data som inte används så frekvent men måste finnas tillgängligt.

 

 

De lovar även förbättringar för In-Memory OLTP och en del intressanta tillägg för AlwaysOn med bl a multiple synchronous replicas, secondary loadbalancing och stöd för secondaries i Azure.

För BI lägger de bland annat till fler verktyg för avancerade analyser och bygger in PolyBase i produkten så det ska gå att använda T-SQL för både strukturerad och ostrukturerad data.

Det ska bli spännande att följa dessa nyheter och vi lär återkomma till ett flertal av dem längre fram när Microsoft släpper fler detaljer!

/Björn