AddPro fortsätter att ge fler ungdomar möjlighet att förverkliga sina framtidsdrömmar!

AddPro fortsätter att ge fler ungdomar chansen att förverkliga sina framtidsdrömmar genom utbildning på gymnasieskolan Kensweds i Kenya. Skolan har tidigt valt att satsa på IT i undervisningen, samt även datakunskap som valbart ämne. AddPros gåva möjliggör att Kensweds kan ha en IT-lärare anställd på heltid under ett helt år. Vi ser fram emot att göra mer tillsammans med Zelmerlöw & Björkman Foundation och att göra skillnad på riktigt för unga som lever i fattigdom.

Läraren Austin Kibaara, som också är klassmentor för Kensweds elever som går i Form 2y undervisar enbart i datakunskap. Han har totalt 171 elever där han beskrivs som kunnig både inom datakunskap, men även för hans förmåga att lyssna och förstå när eleverna behöver hjälp. Han ingår utifrån dessa goda skills i det som på Kenswed kallas för ”guiding and counseling department”, vilken leds av deras kurator men där andra vuxna likt Austin förstås bär är ett mycket viktigt ansvar. 

Kenswed (= Kenya + Sweden) består av en gymnasieskola, ett internat, ett stipendieprogram till högre utbildning, en hälsovårdsklinik med mödra-, förlossning- och dentalvård, samt en yrkesskola för studier som ska leda direkt till arbete och försörjning. Se film om verksamheten här: Verksamhetsfilm ZBF

Kensweds gymnasieskola har tidigt valt att satsa på IT i undervisningen, samt även datakunskap som valbart ämne. Redan 2012 erbjöds enklare datakunskap. Första klassen som skrev sina slutprov i detta ämne (kallat K.C.S.C) gjorde detta 2017. Idag läser alla elever någon form av datorkunskap på basic nivå och för de som vill fördjupa sig inom IT finns en valbar kurs i årskurs 3 då alla elever måste välja någon inriktning. 2022 valde 14 elever IT-inriktning, 2023 har 30 elever ansökt om att få läsa IT vilket är en 1/4 av eleverna i årskurs 3. Förutom IT kan eleverna välja mellan BusinessAgriculture och History & Government som inriktning. Se film med en av eleverna från skolan: Charitys berättelse om före och efter pandemin

Se film om Lina, en av givarna: Givarfilm Lina

Kort fakta om Kenswed: 

  • Idag går 381 (208 tjejer och 163 killar) elever fördelat på 8 klasser på gymnasieskolan. 
  • 282 personer bor på internatet på skolan. 
  • Totalt har 410 elever mellan 2015-2021 tagit studenten. 
  • Med skolans stipendieprogram för högre utbildning gör gymnasieskolan det möjligt för 76 elever att studera vidare med fullt stipendium. 
  • Jämlikhet, entreprenörskap, IT, hållbarhet, idrott, kultur och hälsa är, vid sidan av den teoretiska utbildningen, viktiga delar i arbetet för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för eleverna.
  • Bland de yrkesutbildningar som leder till jobb utbildas just nu 92 ungdomar, där intresset för IT har ökat de senaste åren. Eleverna kan välja mellan; IT (Programmering), stylist och konditor.
  • Kenswed Hospital, vår mödra-, förlossning- och hälsovårdscentral, har haft omkring 200 förlossningar och totalt 20 000 patienter sedan den öppnade 2019
  • Nyöppnade Kenswed Dental Clinic har redan haft mer än 800 patienter
  • Kenswed har totalt 57 lokalt anställda

Zelmerlöw Björkman Foundation

Grundades 2013 av artisten Måns Zelmerlöw och tennisspelaren Jonas Björkman med en vision om att göra utbildning tillgänglig för fler. ”Vi vet att utbildning är vägen ut ur fattigdom och utsatthet, därför arbetar Zelmerlöw & Björkman Foundation outtröttligt för att ungdomar ska få gå i skolan och uppfylla sina framtidsdrömmar. Vi identifierar unga i Kenyanska slummen, stöttar med en gymnasieutbildning på Kenswed, boende på internat, tillgång till vård och vidareutbildning i form av universitetsstipendium eller yrkesutbildning som leder hela vägen till arbete. Vi arbetar för att bidra till uppfyllelsen av de Globala målen, i synnerhet mål nummer fyra: God utbildning för alla, säger Zelmerlöw och Björman Foundation”.

Läs mer om Zelmerlöw Björkman Foundation här: zbfoundation.se

Se videon med låten ”Walk with me”: Walk with me with Måns Zelmerlöw & Rachael Kinuthia

Relaterade nyheter

15 november, 2023

AddPro blir itm8 – din digitala kompass

15 november, 2023

”Vi vill vara våra kunders digitala kompass”: itm8 samlar 13 företag i en stor fusion